Katse taaksepäin vuoteen 2024
Ennustajakin voi oppia virheistään. Viime vuonna suoritettu terästäytyminen toi hyvän tuloksen vuoden 2024 keskuspankkikapitalismin käänteiden ennakoinnissa.
Alle viikko aikaa jouluaattoon ja pian myös vuoden 2024 päivät ovat lasketut. On tullut aika vuotuisen perinteen, eli katseen kääntämisen taaksepäin niihin ennustuksiin, jotka esitin noin vuosi sitten keskuspankkikapitalismin kuluvan vuoden kehityssuunnista. Tutuksi tulleeseen tapaan haarukoin silloin tulevaa Keskuspankkikapitalismi-uutiskirjeen uudenvuoden kirjeessä. Skenaarioni vuodesta 2024 voidaan tiivistää seuraaviin kohtiin:
Vuonna 2024 Yhdysvaltojen talous jatkaa hyvässä kasvussa ja työmarkkinatilannekin säilyy hyvänä. Euroopassa sen sijaan kasvu hidastuu ja mahdollisesti myös työttömyys kääntyy nousuun.
Rahapolitiikkaa tullaan keventämään selvästi vähemmän, kuin mihin vuoden 2023 lopussa markkinoilla uskotaan. Euroopassa syntyy painetta alentaa korkoja Yhdysvaltoja nopeammin, mutta keskuspankit (EKP ja BoE) pysyvät silti varovaisina.
Finanssipolitiikka jatkuu Yhdysvalloissa elvyttävänä, mutta Euroopassa siirrytään vuoden 2024 aikana vähitellen takaisin kohti laajemmin (ei vain yksittäiset taloudet) kiristävää finanssipolitiikkaa.
Rahoitusolosuhteet pysyvät keveinä läpi vuoden, mutta korkojen jämähtäminen korkeahkolle tasolle hillitsee pahimpia eläimellisiä vaistoja ja siten osakekurssirevittelyä ei nähdä.
Nopealla vilkaisulla ja todellisuuteen peilaamalla ennustukset tuntuisivat osuneen varsin hyvin maaliinsa tällä kertaa. Haetaan vielä tälle tunteelle vahvistusta katsomalla kohta kohdalta (tosin melko kevyellä otteella), mitä todella tapahtui keskuspankkikapitalismin ydinmailla vuoden 2024 aikana:
Vuonna 2024 Yhdysvaltojen talous jatkoi vahvassa kasvussa. Todennäköisesti BKT:n vuosikasvu osuu jonnekin 2,5 prosentin ja kolmen prosentin väliin, kun viimeisen neljänneksen luvut saadaan laskettua. Sen sijaan Euroopassa, EU-maissa ja Isossa-Britanniassa kasvu tulee puolestaan jäämään nollan ja yhden prosentin väliin. Kasvuasteiden ero muodostui siis kuluneena vuonna merkittäväksi uuden ja vanhan mantereen välillä. Työmarkkinoiden kehityksessä vastaavaa eroa ei kuitenkaan syntynyt. Yhdysvalloissa työmarkkinat jäähtyivät merkittävästi vuonna 2024, mutta siitä huolimatta työttömyysasteen nousu jäi melko vähäiseksi. EU-maissa ja euroalueella työttömyysaste pysyi jokseenkin ennallaan matalalla (noin 6 prosentin ja 6,5 prosentin) tasolla. Yhdysvaltoja heikompi talouskasvu ei näkynyt heikompana työmarkkinoiden kehityksenä Euroopassa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta - kyllä Suomi oli yksi niistä.
Yhdysvalloissa ja Euroopassa rahapolitiikan keventämisen aloittamista saatiin odotella syksyyn asti ja senkin jälkeen sekä Fed että EKP ja BoE ovat edenneet keventämisessä varovaisin askelein. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lyhyet korot ovat tulleet alas noin prosenttiyksikön verran. Viime vuoden lopun odotuksiin nähden tämä on ollut huomattavasti rauhallisempi tahti. Vaikka kesän jälkeen eurooppalaiset keskuspankkiirit ovat puhuneet huomattavan avoimesti rahapolitiikan keventämisen tarpeesta, eivät EKP ja BoE ole ehtineet juurikaan pidemmälle. EKP on ollut suhteellisesti rohkein näistä kolmesta ja saanut lyhyitä korkoja noin prosenttiyksikön verran alemmas matalammalta lähtötasolta. Englannin pankki sen sijaan on itse asiassa ollut Fed:iäkin varovaisempi rahapolitiikan keventäjä ja lyhyet korot ovat Isossa-Britanniassa tulleet alas huipusta (melkein yhtä korkea kuin Yhdysvalloissa) vain noin 0,75 prosenttiyksikköä.
Vuonna 2024 finanssipolitiikka oli Yhdysvalloissa selvästi elvyttävää. Julkisen talouden alijäämä itse asiassa kasvoi hieman edellisestä budjettivuodesta (lokakuun 2023 alusta syyskuun 2024 loppuun). Minkäänlaista himmailua julkisessa taloudenpidossa ei siis Yhdysvalloissa nähty, sillä noin 6 prosentin alijäämä ylittää pitkän aikavälin keskimääräisen alijäämän lähes 3 prosenttiyksiköllä. Ja pitää muistaa, ettei Yhdysvallat ollut lähelläkään taantumaa vuonna 2024! Menot ja tulot kasvoivat suurin piirtein samassa suhteessa, joten rakenteellista muutosta finanssipolitiikassa ei käytännössä tapahtunut. Sosiaaliturvamenot sekä nettokorkomenot olivat suurimmat menoerät, joten sekä sijoittajat että kotitaloudet saivat oman osansa valtion alijäämäisestä kulutuksesta. Euroopassa finanssipolitiikka oli vuonna 2024 huomattavasti varovaisempaa kuin Yhdysvalloissa. Vaikka talouskasvu hiipui ja monessa taloudessa työttömyyskin kääntyi rapsakkaan nousuun (esim. Suomi ja Viro), euroalueen valtioiden yhteenlasketut julkisen sektorin alijäämät BKT:hen suhteutettuna laskivat edelleen vuodesta 2023. Kun EU:n taloussäännöt aktivoitiin uudelleen, koronaelvytysrahat ovat tulleet käytettyä ja yleinen huoli julkista velkaantumista kohtaan on maailmalla lisääntynyt, loppuvuodesta 2024 monet Euroopan maat ajoivat sisään entistä kireämpää finanssipolitiikkaa. Näiden valintojen seuraukset ovat pääosin kuitenkin vasta edessä.
Rahoitusolosuhteet Yhdysvalloissa kevenivät varovaista tahtia alkuvuoden, kunnes presidentinvaalien tuloksen selvittyä eläimelliset vaistot pääsivät valloilleen ja kaikki käteiseen sekä muihin turvallisempiin sijoituskohteisiin laitetut varat tungettiin osakemarkkinoille sekä kryptovaluuttoihin. Loppuvuoden Trump-kaupan myötä yleiset rahoitusolosuhteet Yhdysvalloissa kevenivät vuoden 2021 eli rahapoliittisen koronaelvytyksen huippuhetkien tasolle. Euroopassa vastaavaa heilahdusta ei kuitenkaan ole nähty ja täällä rahoitusolosuhteet ovat keventyneet vain hieman vuoteen 2023 verrattuna.
Ja sitten ennustetun ja toteutuman vertailuun.
BKT:n kasvun osalta varsin hyvin osui yleisen talouskehityksen ennakointi, mutta työmarkkinatulemien näkökulmasta Eurooppa yllätti minut positiivisesti. Siinä mielessä Eurooppakin meni oikein, että “suurtyöttömyys ja iso romahdus täälläkin” vältettiin.
Rahapolitiikan ennuste osui erittäin hyvin - suorastaan nappiin! Ensin ei pitkään aikaan tapahtunut mitään ja vuoden lopulla vain vähän, kun Yhdysvaltojen työmarkkinat alkoivat viilentyä korkean inflaation jo väistettyä. Myös EKP:n paineet mennä Fed:n edelle saivat vahvistuksen, mutta BoE puolestaan oli kautta linjan haukkamaisempi kuin osasin odottaa. Tästä pieni miinus otetaan plakkariin.
Finanssipolitiikan ennusteessakaan ei moitittavaa. Oikeastaan tämä oli parhaiten osunut ennusteeni tällä kertaa. Hyvä niin, sillä vuosi sitten juuri finanssipolitiikan linjojen kanssa tuli jumpattua kaikkein eniten. Harjoitus tekee mestarin ja ennustajakin voi oppia!
Kohtalaisen hyvin kohdalleen rahoitusolosuhteidenkin kehitys, mutta vuoden lopun Trump-vaikutus jäi kyllä ennustamatta. Kun vuoden alussa kirjoitin, ettei sijoittajia uhkaa “väärälle laidalle joutuminen”, kyllähän osakkeilla ja kryptoilla vedettiin selvästi pitempi korsi varovaisempiin korkosijoituksiin nähden. Pahoittelut siis kaikille, jotka uutiskirjeeni vuoksi menettivät rahaa erityisesti vuoden 2024 lopulla.
Vaikka kauneusvirheitä kuluvan vuoden ennusteeseenikin jäi, vuoden takaiseen verrattuna olo on nyt suorastaan huojentunut. Silloinhan suurin piirtein kaikki arvaukseni menivät pieleen. Ja pahasti. Yleisenä muistutuksena itselle poimin tästä sen viisauden, että kun saa ennustettua suurten talouksien finanssipoliittiset linjat oikein, kaikki muu asettuu paikoilleen melko näppärästi. Toki sitten esimerkiksi työmarkkinoiden jäykkyydet ja rahoitusmarkkinoiden eläimelliset vaistot voivat yllättää ennustajan, mutta se nyt vain kuuluu keskuspankkikapitalismiin.
Tämän vuoden uutiskirjeet olivat tässä. Lupaan tarttua vuoden 2025 keskuspankkikapitalismin näkymiin tammikuun alussa. Siispä toivotan nyt uutiskirjeeni lukijoille oikein rauhallista ja levollista joulua sekä kaikesta huolimatta parempaa uutta vuotta 2025!