Perjantaikirje: pankkikriisistä luottolamaan?
Voisivatko Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat johtaa nopeastikin luoton tarjonnan vähenemiseen ja jopa luottolamaan?
Maaliskuussa maailman rahoitusmarkkinoita ja erityisesti pankkisektoria vavisuttanut turbulenssi näyttää menneen ohi yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Yhdysvaltojen keskisuurten alueellisten pankkien piiristä liikkeelle lähteneet kehityskulut kaatoivat lopulta matkallaan useamman aluepankin ja Euroopasta vielä sveitsiläisen jättiläisen Credit Suissen (jonka toinen pankkijättiläinen UBS liitti itseensä). Keskuspankkien ja valtioiden nopea reagointi kuitenkin päätti pankkikriisin lyhyeen - rahoitusolosuhteiden kiristyminen maaliskuussa vaihtui niiden selvään keventymiseen huhtikuussa, kun osakemarkkinoilla nähtiin jopa varsin vauhdikasta ylöspäin suuntautunutta menoa. Ehdin kommentoimaan pankkikriisin käänteitä uutiskirjeessä maaliskuussa ja kävin myös Ylen aamutelkkarissa ja -radiossa aiheesta puhumassa.
Vaikka pintapuolisesti näyttää siltä, että mitään pidempiaikaista vaikutusta pankkiongelmista ei talouteen jäänyt, syvemmälle sukeltaen jotain kuitenkin saatetaan löytää. Tai ehkä yksittäisten pankkien, kuten jo maaliskuussa ongelmiin joutuneen First Republic Bankin, osalta ei tarvitse sukeltaa edes kovin syvälle, sillä jo tutuksi tulleet ongelmat (talletuspako, pääomavaje) näyttävät olevan edelleen päiväjärjestyksessä. Mutta syvemmällä voi olla vielä jotain muutakin!
Vihjeitä “jonkin muun” etsintään on saattanut löytää esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankkiirien puheista. Maaliskuussa ja sen jälkeen monet keskuspankin päätöksentekijät ovat sanoneet, että pankkiheilunta todennäköisesti vaikuttaa reaalitalouteen luottokanavan kautta. Tarkemmin sanottuna odotus on sellainen, että rahoituslaitokset tulevat tästä eteenpäin vieläkin varovaisemmiksi luottopäätöksissään (toki myös muissa sijoituspäätöksissään), minkä vuoksi reaalitaloudessa luoton tarjonta supistuu.
Luoton tarjonnan supistuminen sitten tarkoittaa sitä, että taloudessa investointien ja kulutuksen kasvu alkaa hidastua, sen seurauksena kokonaiskysynnän kasvu taittuu ja vähitellen työllisyys alkaa tämän seurauksena heikentyä ja työttömyys nousta. Pahimmassa tapauksessa syntyy luottolama, jossa edelliset dynamiikat ilmenevät erittäin voimakkaina. Kun keskuspankkien tavoitteena on viimeiset kuukaudet ollut talouden kasvun jarruttaminen ja korkeasuhdanteen hillintä, pankkikriisi hoitaa edellä kuvatulla tavalla luoton tarjonnan supistumisen kautta keskuspankin hommia. Yksi viime viikkoina aika usein esitetty näkemys onkin se, että Fed:n ei tarvitse enää viedä koronnostoja pidemmälle, koska pankkiluottojen kasvu hidastuu ilman niitäkin.
Kun asiaa katsotaan tilastojen kautta, näyttää todellakin siltä, että maaliskuun aikana pankkiluototus Yhdysvalloissa sai kovan iskun. Viime viikkojen ajan luottojen määrä on pysytellyt alemmalla tasolla kuin mihin se ehti nousta maaliskuun puoliväliin mennessä.
Kun viime kuukausina pankkien antaman luoton määrä on koko ajan kasvanut, näyttää nyt havaittu pudotus selkeältä trendin katkeamiselta. On vaikea tarkkaan sanoa, mitä 300 miljardin dollarin pankkiluoton määrän pudotus dynaamisesti Yhdysvaltojen taloudelle tarkoittaa, mutta todennäköisesti sillä on ihan merkittävä negatiivinen vaikutus kokonaiskysyntään tulevina kuukausina. Kun luoton määrällä on ollut viime vuosikymmenet koko ajan tapana kasvaa (ks. seuraava kuvio), lukuun ottamatta globaalin finanssikriisin jälkeisiä kuukausia, muutos näyttää aidosti aika merkittävältä.
Ainakin luoton määrän kehitys on yksi kiinnostava asia, jota kannattaa tulevat viikot ja kuukaudet tarkalla silmällä seurata, mikäli Yhdysvaltojen talouden tilaa haluaa haarukoida. Makrolukujen lisäksi on syytä yrittää ymmärtää, millaiset dynamiikat pankkiluoton, kokonaiskysynnän ja taloudellisen toimeliaisuuden välillä Yhdysvaltojen taloudessa tällä hetkellä vallitsevat. Palaan varmasti itsekin näihin kysymyksiin lähempänä kesää, kun tilanne on kehittynyt historiallisesti hieman pidemmälle ja minulla on ollut aikaa perehtyä Yhdysvaltojen luottokuvioihin myös “mikrommalla” tasolla.
Nyt toivotan uutiskirjeen tilaajille ja lukijoille oikein hyvää vappua! Luottoa löytyy vielä sen verran, että uskon sään olevan aurinkoinen ja sateeton, vaikka lämmön suhteen jäädäänkin ilmeisesti perinteiseen vappusäähän.