Perjantaikirje: kesätauolle tarkkailtavaa
On aika hieman hengähtää, vaikka keskuspankkikapitalismi ei hengähdä heinäkuussakaan.
Heinäkuu saapuu ja on aika pistää uutiskirjeenkin osalta pensselit santaan hetkeksi. Vuosi on ollut kovaa ajoa ja erityisesti tämä vuoden 2022 alkupätkä. Levolle ja aivojen lepuutukselle on todellakin nyt tarvetta.
Mutta ajattelin jättää kirjeen tilaajille ja lukijoille pienen kesäkassin. Se pitää sisällään päivämääriä ja ennen kaikkea sellaisia seurattavia asioita, jotka ovat keskuspankkikapitalismissa tulevina kesäpäivinä oleellisia. Kesäkassin sisältö ei ole yllättävä niille, jotka ovat viimeisimmät kirjeet tarkkaan tavanneet, mutta ehkä samaan pakettiin koottuna näistä vanhoista pointeista on siltikin iloa.
Mitkä ovat siis keskuspankkikapitalismin näkökulmasta keskeisimmät tapahtumat heinäkuun aikana?
Tietenkin keskuspankkien päätökset. Millaista tahtia Fed jatkaa korkojen nostoa? Mitä EKP käytännössä päättää heinäkuun kokouksessaan tehdä? Fed:n heinäkuun rahapolitiikkapäätös kuullaan vasta kuun lopulla 27. päivä. EKP kertoo päätöksestään noin viikkoa aiemmin eli 21. heinäkuuta. Jos tämänhetkiset näkymät kantavat läpi heinäkuun, noina päivinä nähdään tiukkoja kiristystoimia. Fed saattaa tempaista uuden 0,75 prosenttiyksikön korotuksen ja EKP antifragmentaatiotyökalun esittelyn myötä ainakin 0,25 prosenttiyksikön korotuksen sekin. Nämä toimet heijastuisivat markkinoille kasautuvana pelkona siitä, että keskuspankit sortuvat ylikiristämiseen. Jos nähdään varovaisempia päätöksiä, helpotus tulee varmasti olemaan suuri.
Heinäkuussa julkaistavat inflaatiotiedot, erityisesti kesäkuun lukemat, ovat ehdottomasti seurattavan arvoisia. Koska keskuspankit ovat luvanneet taittaa inflaation hinnalla millä hyvänsä, inflaatiojulkistukset ovat edelleen erittäin tärkeitä. On hieman vaikea sanoa tällä hetkellä, mitä inflaatioindikaattoria (PCE, CPI vai inflaatio-odotukset) Fed tiukimmin tuijottaa, mutta jos yksi pitäisi valita, niin kyllä se varmaan on 13.7. julkaistava CPI. Jos tulee yllätys ylöspäin, kohdan 1 rahapolitiikan linjasta valikoituu kovin mahdollinen. Jos taas alaspäin, on vaikeampi sanoa mitä tapahtuu. Ehkä Fed kuitenkin pelaa varman päälle ja korottaa kunnolla silti? Eurostat julkaiseekin euroalueen inflaatioluvut itse asiassa tänään, joten jännitystä saadaan pitkin kuukautta. Saksassa jo julkaistut tiedot osoittivat vuosi-inflaation hieman antaneen periksi. Toisaalta Espanjassa ja Ranskassa mentiin yli ennätysten ja odotusten. Tuskin merkittävää helpotusta on luvassa keskuspankille. Miten se vaikuttaa EKP:n kannanmuodostukseen, jää nähtäväksi.
Tietysti myös muuta pitkin heinäkuuta julkaistavaa talousdataa kannattaa jaksamisen ja mahdollisuuksien mukaan seurata. Ennen kaikkea siitä näkökulmasta, kertovatko ne edelleen suhdanteen heikkenemisestä, kuten ovat viime viikot kertoneet. Mikäli talousdata yllättää rajusti alaspäin, se saa ehkä keskuspankit pohtimaan, kannattaako rahapolitiikkaa kiristä ihan niin paljon. Tai sitten ei, jolloin se kertoo ainoastaan siitä, että syksyllä elämme stagflaatiota todeksi.
Rahoitusmarkkinoita kannattaa tietenkin myös vilkaista. Jatkuuko osakekurssien luisu, kryptoekosysteemin rapautuminen sekä korkojen nousu? Vai voittaako pian jo alaa näkemys, että keskuspankit ovat ylittäneet rajan ja joutuvat lopettamaan koronnostot. Tämä saattaisi käynnistää uuden ostoryntäyksen, ja kääntämään yleisemmin suunnan rahoitusmarkkinoilla. Ja markkinakorkojen huippu jäisi silloin myöskin taakse. Pitäähän muistaa, että homma nousee ja laskee viime kädessä keskuspankkien päätösten mukaan, jolloin keskuspankkien myöntyminen löysemmälle rahapolitiikalle kääntää kentän.
Erilaisia talouspolitiikan tulevaisuutta koskevia puheenvuoroja kannattaa myös seurata. Viime päivinä esimerkiksi keskuspankit ovat yhteistyöorganisaationsa BIS:n kautta viitoittaneet tulevaisuuden rahapolitiikkaa. Euroopassa keskustelu talouspolitiikan tulevaisuudesta saattaa hyvinkin kuumentua kesäkuumilla. Ja kun stagflaatiotilanne lähestyy, se saa varmaan monet makrotalousihmisetkin pohtimaan tulevaisuuden talouspolitiikan suuntia ja niitä mahdollisia politiikkavirheitä, joita viime aikoina on tehty.
Eli näillä eväillä omatoimiseen keskuspankkikapitalismikesään. Kiitos kaikille tilaajille ja lukijoille kuluneesta lukuvuodesta. Syksyllä jatketaan uudella innolla kirjeiden parissa.
Peace and love.