Perjantaikirje Extra: SWIFT
Kansainvälinen maksujärjestelmä eri osajärjestelmineen on noussut Putinin Venäjälle asetettujen talouspakotteiden myötä julkisen keskustelun keskiöön.
Putinin Venäjän tavoitellessa sotilaallisesti Kiovaa läntinen yhteisö on reagoinut asettamalla uusia talouspakotteita. Niillä Putinin hallinnon hyökkäyshaluja pyritään vähentämään ja painetta Ukrainasta vetäytymiseen lisäämään.
Eilen Yhdysvallat ja Iso-Britannia päättivät omista pakotteistaan ja tänään EU:n on tarkoitus kertoa eurooppalaisen yhteisön Putinin Venäjälle asettamien pakotteiden yksityiskohdista.
Talouspakotekeskustelun keskiöön on hieman yllättäen noussut kirjainyhdistelmä SWIFT. Yhdysvallat on jo pitkään puhunut siitä, että venäläiset pankit pitäisi sulkea SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle. Eilisten julkilausumien mukaan EU-maissa tätä on kuitenkin vastustettu niin voimallisesti, ettei Yhdysvallat ole pystynyt tavoitettaan viemään läpi.
Monet kommentaattorit Suomessakin ovat sitten olleet pettyneitä siihen, ettei Putinin Venäjää ja venäläisiä pankkeja ole työnnetty SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle. Tämän on nähty kuvastavan EU:n ja Euroopan maiden heikkoutta.
Mutta mikä ihme on tämä SWIFT-järjestelmä, joka on nyt ihmisten huulilla. Siitä seuraavassa lyhyt asiaa avaava kommentti.
Mikä ihmeen SWIFT?
Kaikki jotka Suomessa ovat hoitaneet pankkiasioita, ovat lähes varmasti törmänneet SWIFT-järjestelmään ainakin nimenä. Kun nykyään pyydetään ihmiseltä tilitietoja, IBAN-tilinumeron lisäksi yleensä pyydetään kertomaan myös oman pankin SWIFT-tunnus. Tästä voimme päätellä, että SWIFT liittyy jotenkin pankkien väliseen maksuliikenteeseen.
Kirjoitin itse aamulla nopeasti twiitin SWIFT:stä ja jälkikäteen arvioituna olisin voinut olla sanoissani tarkempi. Oikeastaan SWIFT (lyhenne sanoista Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ei ole maksujärjestelmä, vaan yksi osa maksujärjestelmää.
Käytännössä SWIFT-järjestelmä on laaja viestintäverkosto, jossa välitetään pyyntöjä maksujen toteuttamiseksi. Pankit siis kommunikoivat SWIFT:iä hyödyntäen keskenään ja kertovat eteensä tulleista rahansiirtotarpeista - siis selvitystarpeista. Mitä enemmän maksutarpeita maailmassa on, sitä enemmän viestejä SWIFT-järjestelmän sisällä kulkee pankkien välillä.
Mutta se, että SWIFT-järjestelmä kertoo maksujen tekemisen tarpeista, ei vielä riitä siihen, että meillä olisi käsillämme maksujärjestelmä. Sen lisäksi, että tieto kulkee pankkien välillä, maksut pitää myös kyetä selvittämään. SWIFT-järjestelmässä ei selvitetä yhtään maksua. Selvittäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että maksun osapuolten välinen kaupassa (hyödyke tai arvopaperi) syntyvä velkasuhde on “ratkaistu” ja he voivat lähteä sen jälkeen taloudellisesti omille teilleen.
SWIFT-viestintäjärjestelmän lisäksi maksujärjestelmässä tarvitaankin jonkinlaista selvitysjärjestelmää. Nämäkin ovat nousseet talouspakotteiden kautta tapetille, kun esimerkiksi Yhdysvallat päätti rajoittaa dollarimääräisiä selvityksiä venäläisiltä suurpankeilta (Sberbank ja VTB Bank etunenässä).
Käytännössä kansainväliset dollarimääräiset selvitykset tapahtuvat kahdessa järjestelmässä. Yksityisessä CHIPS-järjestelmässä (Clearing House Interbank Payment System) sekä keskuspankki Fed:n hallinnoimassa Fedwire-järjestelmässä. Jotta tietty rahoituslaitos voi selvittää dollarimääräisen maksun, sillä pitää olla suora tai välillinen yhteys (toisen rahoituslaitoksen kautta) näihin järjestelmiin.
Esimerkiksi jos Sberbankille tulee SWIFT-järjestelmän kautta pyyntö siirtää dollareita sen asiakkaan tililtä yhdysvaltalaisen pankin tilille, se on voinut pyytää selvitystä esimerkiksi CHIPS-järjestelmässä. Sen (tai sen välittäjän) selvitystililtä on siirron yhteydessä vähennetty “dollareita” ja “dollareita” on lisätty yhdysvaltalaisen pankin tilille. Samalla asiakkaiden välinen velkasuhde on kuitattu, toisen tiliä sen omassa pankissa on debitoitu ja toisen puolestaan kreditoitu.
Pakotteiden asettamisen jälkeen SWIFT-pyyntö voi edelleen tulla Sberbankille, mutta selvittäminen ei ole enää aiempaan tapaan mahdollista. Se joutuukin etsimään muun selvitystavan toteuttaakseen asiakkaansa pyynnön. Jos Sberbank suljettaisiin SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle, myös pyynnön pitäisi tulla jotain toista kautta.
Yhteenveto
Summattuna: SWIFT-järjestelmä ei ole maksujärjestelmä, vaan yksi osa (kansainvälistä) maksujärjestelmää, joka rakentuu viestintäjärjestelmistä sekä selvitysjärjestelmistä. Talouspakotteita asetettaessa voidaan puuttua sekä viestintäjärjestelmän että selvitysjärjestelmän toimintaan. Nyt painopiste on ollut jälkimmäisessä. Mutta selvitysjärjestelmien käytön rajoittamisessakaan ei ole vielä laitettu täyttä höyryä päälle, minkä esimerkiksi poliittisen talouden ja historian tutkija Adam Tooze on huomannut.